Vilhelm Krag – 150 år

20.-22. Juli spiller Jon Erik, sammen med Ina Maria Brekke, forestillingen DET SKREIK EN FUGL… i Posebyhaven i Kristiansand.

I år er det 150 år siden Vilhelm Krag ble født i Kristiansand. Krag er kjent som «Sørlandsdikteren» og var faktisk den som døpte landsdelen, som tidligere var en del av Vestlandet. Hans diktning er også utgangspunkt for det som ble de første Sørlandsvisene.

Basert på Krags tekster er det nå skapt en ny teaterforestilling med tilhørende nye viser. Hans ord og tanker er satt sammen på en helt ny måte, og dialogen hopper raskt mellom referanser til både dikt og utdrag fra noveller. Hans ofte enkle, men sylskarpe og tidløse tekster snakker godt sammen, og legger grunnlaget for ettertanke gjennom vakre og poetiske bilder. Forestillingen tar for seg flere ulike tema vi alle kan kjenne oss igjen i, og åpner for refleksjon rundt eget liv og situasjon.

Han og Hun treffer hverandre. Det er ikke første gang. Men hvem er de for hverandre? Og hvem er de for seg selv? De er begge mennesker med bagasje, samlet opp gjennom livet, men takler sine utfordringer og omgivelser på svært ulikt sett. Han er realist, i egne øyne, og ser ikke lenger poenget med noe. Han skulle ønske alt var annerledes. At alt var bedre. Og det er mye han ikke helt forstår. Hun bærer sorgen på innsiden. Hun ikler seg lag på lag med påtatt optimisme, og glemmer å ta hånd om seg selv. Å løse opp, og å fikse, så hun faktisk kan ha det godt. De to deler sine synspunkter, observasjoner og tanker, og kanskje finner de også hver sin vei til samme mål, ved hjelp av hverandre.

Forfatteren Vilhelm Krag var også en teatermann, og skrev flere stykker, var sceneinstruktør og en periode også direktør på Nationaltheateret. Det er altså et format som lå hans hjerte nær, og tekstene kommer på mange måter hjem presentert på denne måten. Med sin sterke tilknytning til sitt barndomshjem på Sørlandet er det tydelig at det er her også denne nye forestillingen hører hjemme. I fjor var det også 100 år siden Vilhelm Krag, sammen med komponist Johan Halvorsen, skrev de første sørlandsvisene. Denne forestillingen kommer med flunkende nye viser, komponert av Jon Erik, med tekster basert på evig aktuelle dikt av Vilhelm Krag.