Ombord

Ombord

av Jesse Briton
oversatt av Jon Erik Myre

Samproduksjon: Kanon Produksjon og Teater Origo
Norgespremiere: 5. september 2020
Øvrige forestillinger: 6, 11, 12 og 13 september
Varighet: 80 minutter

OMBORD er en havbleket tragedie om maritim tilbakegang. Forestillingen følger seks fiskere når de begir seg ut på en farlig, men avgjørende seilas. Mannskapet trosser uvær, og risikerer samtidig sitt vennskap og de nære relasjoner på land. Under trusselen av konkurs er de tvunget ut på havet i den aldrende fisketråleren Fiolen for å prøve å redde det de alle holder så kjært.

Historien starter morgenen etter en haling.  Fiolen, den eneste gjenværende tråleren til kaptein Berg, ligger til kai, og mannskapet dukker opp én etter én for å hente gevinsten etter gårsdagens fangst. Etter lang tid med arbeid skal de alle ha en velfortjent ferie. Men på kaien blir de møtt med nyheten om at den største regionale distributøren er lagt ned, og at Berg måtte selge lasten med underskudd for å ikke tape alt. Mens andre mannskap slikker sine sår, godtar mennene på  Fiolen  motvillig å dra ut igjen, i Bergs desperate forsøk på å berge rederiet og seg selv. I midten av det hele står Kerdzic, en polsk arbeids-immigrant, sendt på Bergs bestilling fra arbeidsformidlingen. Han kom til Norge med sin bror, men er nå forlatt i ukjent farvann, og i et miljø med sterke fordommer mot ham og hans agenda. Flere i mannskapet ser på ham som en fiende, og et tegn på at deres trygghet i det døende jobbmarkedet er i fare.

Vi følger Fiolens ferd, mens frustrasjonen blant dem om bord vokser. Kameratskapet som en gang var, slår sprekker. Kerdzics står på utsiden og ser inn på et mannskap tapt til tiden. I et lys av håp knyttes de sammen. Garnet fylles av fisk, og mannskapet med håp og glede. Men reisen er ikke over. I Bergs desperate jag etter forløsning, styrer han skuta rett mot øyet av stormen.

Oppsetningen ble gjort i samarbeid med forfatter Jesse Britons teaterkompani Bear Trap Theatre Company.