Birkebeinerne – Jakten på kongssønnen 2018

Photo: Ian Brodie

I februar 2018 spiller Jon Erik igjen i Birkebeinerspelet på Sjusjøen, denne gang i rollen som Audun Berserk. Forestillingen har solgt omkring 2000 billetter og publikum kan glede seg til å komme ut i kulden til en helaftens vinteropplevelse!

Den historiske bakgrunnen:

I året 1205, da handlingen i Birkebeiner­spelet fant sted, er det borgerkrig i Norge. På den ene siden står birkebein­erne, en gruppe opprørere som med Kong Sverre Sigurdsson klarte å ta makten i landet. Men de fikk aldri fullstendig kontroll, og mot dem sto baglerne, en politisk gruppering med støtte fra kirken og fra Danmark. Da Kong Sverre døde, overtok hans sønn Håkon Sverresson tronen, men han døde etter kort tid, angivelig forgiftet av sin stemor, Kong Sverres enke Margareta. Håkon hadde ingen ektefødte etterkommere, og birkebeinerne valgte seg en adelsmann til konge – men det samme gjorde baglerne, og krav sto mot krav. Birkebeinernes valgte konge Inge Bårdsson nedkjempet baglerne, som flyktet til Danmark i 1205, men våren etter var de tilbake, og striden fortsatte.

Håkon Håkonsson ble født i 1204 som uekte sønn av Håkon Sverresson. Etter å ha holdt gutten gjemt på gården Folkenborg i Østfold i nesten to år, ville hans mor Inga fra Varteig og hennes støttespillere smugle ham ut og ta ham med til Nidaros, for å kreve Norges trone for birkebeinerne. Men veien til Nidaros gikk gjennom Opplandene, der baglerne kontrollerte flere områder. Julaften 1205 kom de til Hamar. Og det er her vår fortelling begynner…

Mer om forestillingen: www.birkebeinerspelet.no